گروه مهندسی مینیاتور

آشنایی با استاندارد های چمن مصنوعی

آشنایی با استاندارد های چمن مصنوعی

چمن‌های مصنوعی با استفاده از الیاف نایلونی یا پلی پروپیلنی ساخته می‌شوند و یکی از گزینه‌های محبوب در زمینه تزئینات است. این نوع چمن‌ها می‌توانند ارتفاع‌های متنوعی داشته باشند. برای دوام بیشتر و استفاده طولانی‌مدت از چمن‌های مصنوعی، الیاف آنها باید مقاومت خوبی در برابر ضربات، فشار و شرایط مختلف نشان دهند. با رعایت این موارد، می‌توان برای مدت‌ها از چمن‌های مصنوعی استفاده کرد و بدون نگرانی از تغییر شکل یا کیفیت آنها لذت برد.

اهمیت رعایت استانداردها در نصب چمن مصنوعی

همان‌گونه که بیان شد، چمن‌های مصنوعی با ویژگی‌ها و مشخصات متنوعی طراحی و تولید می‌شوند. ارتفاع الیاف یکی از ویژگی‌های قابل تغییر در چمن‌های مصنوعی است. جنس الیاف، تراکم و دیگر عوامل نیز بر خصوصیات و ویژگی‌های چمن‌های مصنوعی تأثیر می‌گذارند. به همین دلیل است که برای نصب این نوع چمن در محیط‌های مختلف، لازم است به استانداردهای چمن مصنوعی توجه کنیم.

متاسفانه بسیاری از افراد بدون اطلاع کافی از استانداردهای چمن مصنوعی، به خرید و نصب آن در فضاهای مختلف می‌پردازند. با گذر زمان متوجه نقص‌ها و مشکلاتی می‌شوند که در انتخاب و نصب آن‌ها ایجاد شده است. برای جلوگیری از وقوع این مشکلات، باید قبل از خرید و نصب چمن مصنوعی به استانداردهای آن دقت کرد و با آگاهی کامل به انتخاب مراجعه کرد.

عوامل مهم در استانداردهای چمن مصنوعی چیست؟

برای تأمین استانداردهای چمن مصنوعی، ابتدا باید محیطی که قرار است چمن مصنوعی در آن نصب شود را مشخص کنید. به عنوان مثال، استانداردهای چمن مصنوعی برای نصب در زمین‌های فوتبال با استانداردهایی که برای نصب در محیط‌های مسکونی تعیین می‌شود، متفاوت است. سپس با بررسی ویژگی‌ها و خصوصیات چمن‌های مصنوعی، می‌توانید بهترین گزینه را انتخاب کنید. استانداردهای چمن مصنوعی از جنبه‌هایی مانند تراکم، ارتفاع، نوع الیاف و ... مورد بررسی قرار می‌گیرد که در این مقاله به طور جامع به آنها پرداخته می‌شود.

در اواخر دهه ۵۰ میلادی، پروژه‌ای برای ایجاد فضای سبز در شهرها و فراهم کردن محیطی مناسب برای بازی کودکان شکل گرفت. بنیاد فورد، صنایع مونسانتو و شرکت چمسترند، هر سه به طور جدی در این زمینه تحقیقاتی را آغاز کردند. اولین نمونه‌های چمن مصنوعی در سال ۱۹۶۴ در یک مدرسه در رودآیلند نصب شد و دو سال بعد، زمین بیس بال هوستون تگزاس به عنوان اولین زمین ورزشی با استفاده از چمن مصنوعی به جای چمن طبیعی ایجاد شد. استانداردهای چمن مصنوعی به شکل امروزی در آن زمان وجود نداشت، اما از آن سال‌ها به بعد، فرایند تولید چمن‌های مصنوعی با استانداردهای مناسب شکل گرفت.

در ابتدا، دستگاه‌های اولیه برای تولید چمن مصنوعی تنها قادر به تولید محصولات با طول یک متر و عرض ۶/۴ متر بودند. در این دستگاه‌ها، رشته‌های فیبری با استفاده از تعداد زیادی سوزن در پشت پارچه، ثابت می‌شدند. محصولات چمن مصنوعی اولیه انعطاف‌پذیری کافی نداشتند و در طول مسابقات ورزشی، مشکلاتی را برای ورزشکاران ایجاد می‌کردند.

استانداردهای چمن مصنوعی

کنترل کیفیت چمن مصنوعی شامل مقرراتی در مراحل تولید و نصب آن می‌شود. در واقع، حتی اگر چمن مصنوعی با کیفیت بالا باشد، اگر نصب آن به درستی انجام نشود، ممکن است استانداردهای مورد نظر را رعایت نکند. برای زمین‌های ورزشی، به ویژه زمین‌های فوتبال و فوتسال، فیفا استانداردهای خاص و دقیقی را برای ارزیابی تعیین کرده است.

استانداردهای ابعاد چمن مصنوعی و زمین فوتبال

استانداردهای چمن مصنوعی برای زمین‌های فوتبال به دقت توسط فیفا مورد بررسی قرار می‌گیرد. فقط شرکت‌هایی که محصولاتی مطابق با این استانداردها تولید می‌کنند، تایید شده و مورد قبول هستند. ابعاد استاندارد زمین چمن مصنوعی برای بازی‌های بزرگسالان در مسابقات بین‌المللی توسط فیفا به شرح زیر اعلام شده است:

۱۱۰ تا ۱۲۰ یارد معادل ۱۰۰ تا ۱۱۰ متر طول

۷۰ تا ۸۰ یارد معادل ۶۴ تا ۷۵ متر عرض

استانداردهای چمن مصنوعی برای ابعاد زمین در مسابقات داخلی و بین‌المللی ممکن است متفاوت باشد، اما هرگز نباید زمین فوتبال چمن مصنوعی به شکل مربع باشد. ابعاد استاندارد زمین‌های فوتبال و فوتسال برای مسابقات داخلی و غیر بین‌المللی به شرح زیر است:

بین ۹۱ تا ۱۲۰ متر طول

بین ۴۵ تا ۹۱ متر عرض

فاصله بین دروازه، تیرهای عمودی و افقی نیز بر اساس استانداردهای مشخص شده به شرح زیر است:

فاصله تیرک‌های عمودی از یکدیگر ۸ یارد (۷٫۳۲ متر)

فاصله تیرک افقی از زمین ۸ فوت (۲٫۴۴ متر)

بر اساس مقررات و قوانین، خط دروازه، محوطه مستطیل شکل، محوطه ۱۸ یار و خط جریمه نیز تعریف شده است.

کیفیت چمن‌های ورزشگاه‌ها تأثیر مستقیمی بر کیفیت بازی‌ها دارد. بنابراین، ویژگی‌هایی مانند بلندی الیاف، ضریب برگشت توپ، انعطاف‌پذیری، خصوصیات ضربه‌گیری و سایر ویژگی‌ها در تعیین استانداردهای چمن مصنوعی نقش مهمی دارند. استانداردهای چمن مصنوعی برای زمین‌های فوتبال توسط فیفا مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. بدون رعایت کیفیت چمن مصنوعی در زمین‌های ورزشگاه، امکان برگزاری بازی‌های بین‌المللی در این ورزشگاه‌ها وجود ندارد.

نشان‌های کیفیت فیفا برای چمن‌ها به تولیدکنندگانی اعطا می‌شود که در آزمون‌ها و تست‌های محصول و نصب، استانداردهای مورد نیاز را رعایت کرده‌اند. کیفیت چمن فوتبال بر عملکرد و ایمنی بازیکنان تأثیر قابل توجهی دارد، بنابراین نیاز به شرکت در آزمون‌های سخت و دقیق داریم. نتایج این آزمون‌ها تأثیرگذار بر گواهی استاندارد فیفا است.

  • اندازه‌گیری ترکیبات شیمیایی مواد سازنده چمن مصنوعی
  • تست تعامل بازیکن با سطح چمن مصنوعی
  • تست تعامل توپ با سطح چمن مصنوعی
  • مقاومت چمن مصنوعی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف
  • مقاومت درزها و اتصالات چمن مصنوعی پس از نصب
  • طول عمر چمن مصنوعی (ضریب فرسایش و سایشی)

ویژگی‌های استاندارد زمین فوتبال

  • ارتفاع الیاف باید بین ۵۰ تا ۶۰ میلیمتر باشد.
  • تراکم طولی باید از ۱۴۰ تا ۱۶۰ گره در هر متر طول داشته باشد.
  • هر گره باید حداقل شامل ۱۰ رشته نخ باشد، که از آن‌ها ۵ رشته نخ دوبل باشد.
  • ضخامت نخ باید برابر یا بیشتر از ۱۲۰۰۰ باشد.
  • نخ چمن باید از نوع آوندی یا وریدی باشد و شکل آن می‌تواند W یا S باشد.
  • این چمن باید دارای ۲ یا ۳ لایه بکینگ باشد.

استانداردهای ایمنی حریق چمن مصنوعی

به طور کلی انواع چمن مصنوعی برای فضای بیرونی تولید شده بنابراین باید در برابر تغییرات جوی، کیفیت لازم را داشته باشد. اشعه های مضر خورشید و نور فرا بنفش می توانند به سطح چمن مصنوعی، استقامت و حتی رنگ آن صدمه بزنند. برای محافظت از چمن مصنوعی، موادی استفاده می شود که مقاومت مواد پلیمری در برابر حرارت بالا را افزایش می دهد.

چمن مصنوعی استاندارد ورزشی باید توانمندی آزمایش‌های مقاومت در برابر اشعه‌های مضر خورشید را داشته باشد. برای جلوگیری از رنگ‌پریدگی، گرم شدن سطح چمن، ذوب شدن تارهای آن و تغییرات شیمیایی ناشی از گرما، نسخه‌های استاندارد و با دوام‌تری تولید شده‌اند. چمن مصنوعی ضد حریق یکی از مثال‌های این محصولات است که در مقابل آتش تحمل بالایی دارد. در صورت وقوع حریق، چمن مصنوعی آتش نمی‌گیرد و باعث گسترش شعله نمی‌شود.

استانداردهای ایمنی و مواد شیمیایی در چمن مصنوعی

چمن مصنوعی قابلیت شستشو و تمیزکردن را دارد. برای پاک کردن سطح چمن، می‌توان از آب و مواد شوینده معمولی استفاده کرد. اما در مقابل مواد شیمیایی قوی مانند محصولات سفیدکننده یا لکه‌زدایی، مقاومت کمتری دارد. بنابراین، چمن مصنوعی برای استفاده به عنوان کفپوش در آزمایشگاه‌ها مناسب نیست. به طور کلی، در مناطقی که احتمال استفاده از مواد شیمیایی وجود دارد، استفاده از هیچ چمن مصنوعی‌ای توصیه نمی‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

دسته بندی بلاگ:

نظرات

نظر خود را بنویسید

call_miniyator